Sfaturi Culinare si Retete Grecesti

BRIOSE SARATE CU FETA SI MASLINE

BRIOSE SARATE CU FETA SI MASLINE

O reteta deosebit de gustoasa si mult intrebata! Acesta este motivul principal pentru care ne-am gandit sa o publicam: BRIOSE SARATE CU FETA SI MASLINE.

CUM RECUNOASTEM ULEIUL DE MASLINE BUN

CUM RECUNOASTEM ULEIUL DE MASLINE BUN

Cu siguranta, multi dintre voi ati fost in situatia nefericita de a plati mult pentru ulei, crezand ca achizitionati ulei de masline extravirgin proaspăt, dar in cele din urmă ati observat ca nu este de calitate.Din acest motiv, dorim sa va oferim cateva instructiuni simple, care sa va ajute sa identificati calitatea uleiului pe care il cumparati.
Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana este cea mai delicioasa si echilibrata dieta, pe care daca o acceptati ca stil de viata, este cea mai eficienta. Aflati regulile si incepeti dieta mediteraneana acum!
PUI CU OTET BALSAMIC

PUI CU OTET BALSAMIC

Reteta Pui cu otet balsamic este bogata in proteine si extrem de usor de realizat. Este un preparat maleabil ce poate fi servit impreuna cu orez, cartofi sau mix de legume. Posibilitatile sunt infinite, in functie de gusturile fiecaruia. Insa, este esential ca din ingredientele folosite pentru gatirea puiului sa nu lipseasca uleiul de masline extravirgin, sucul de lamaie si usturoiul.

CUM RECUNOASTEM ULEIUL DE MASLINE BUN

Principiul de baza: „Uleiul il intelegem cu nasul si limba. Nu in gat.”

Asta sustin vechii fermieri cu experienta lor inconfundabila si nu ar trebuie sa le neglijam sfatul. Pur si simplu, uleiul de calitate trebuie sa aiba un miros bun.

PASUL 1 – MIROSUL

Cu respect si dragoste de produsul binecuvantat va apropiati nasul aproape atingand marginea recipientului cu ulei si incercati, cu ochii pe jumatate inchisi sa inspirati de 2, 3 ori. Lasati imaginatia sa va cuprinda si sa prinda forma. Daca uleiul este proaspat, veti fi inundati cu arome vibrante de masline si natura, ca si cum ar fi iesit in acel moment de la fabrica de ulei. Cei care au un simt al mirosului dezvoltat, vor putea identifica si arome de fructe.

In schimb, daca simtiti mirosuri urate ce va amintesc de mucegai, branză stricata, ulei vechi, ars sau ranced, atunci incepeti sa fiti precauti cu acest „ulei” deoarece nu este nici virgin, nici extrem de proaspat. Mirosurile neplacute sunt un dezavantaj major si este bine sa evitati uleiurile cu astfel de mirosuri.

Nota: De obicei, daca mirosul este neplacut, nasul va fi “inundat” si veti avea probleme la a doua inhalare si va „cere” sa va indepartati de uleiul respectiv.

PASUL 2 – GUSTUL

testare ulei de masline

Puneti intr-un pahar mic putin ulei de masline. Metoda prin care testati uleiul cu degetul nu este fiabila. Asigurati-va ca uleiul nu este inghetat in timpul testului. Din acest motiv, tineti in maini paharul timp de 1-2 minute pentru a ridica temperatura si pentru a elibera mai multe elemente ale uleiului.

Apoi, gustati cu inghitituri mici pana ce se umple intreaga cavitate bucala. Incercati sa-l simtiti pe limba si apoi in cerul gurii timp de 2 secunde cel mult, inainte de a-l inghiti.

Daca gustul predominant este dulce amarui, inseamna ca uleiul este din masline verzi. Uleiul de masline la care domina gustul amar-picant-piperat este caracteristic soiului „koroneiki”. Cand gustul dulce este mai dominant, atunci uleiul este obtinut din fructul copt si negru si este de obicei caracteristic soiului “Manaki”.

Aroma amar-picant-piperat a uleiului de masline verzi este o caracteristica a uleiului de masline extravirgin si in nici un caz, nu este considerat un defect. In schimb, ar trebui sa stiti cs uleiul de masline verzi nu este doar mai durabil, dar contine mai multe ingrediente valoroase si mai multi antioxidanti, care sunt cunoscuti ca anticarchinogene.

Cand ingerati uleiul este posibil sa simtiti o usoara „ardere” in gat. Asta nu are nimic de a face cu gustul dezagreabil la care ne vom referi mai jos. Nu trebuie sa va deranjeze deloc, deoarece toate uleiurile proaspete (mai mult sau mai putin), va vor da pentru un timp aceasta senzatie.

In schimb, in cazul in care gustul pe cares il simtiti este inconfortabil, „dezagreabil” sau “jignitor”, atunci nu este vorba de un ulei de masline extravirgin. Ca sa fim mai expliciti, incercati sa va amintiti ce aroma da uleiul care iese la placa de fripturi prajite daca manancati a doua zi. Daca simtiti in gura un gust amar puternic si greu de suportat, ca atunci cand inghiti un medicament sau Grappa amare (pomelo) neindulcit, atunci, acesta este altceva decat ulei de masline extravirgin și va recomandam sa evitati produsul.

PASUL 3 – CULOAREA

Desi culoarea nu este un test direct de calitate a uleiului de masline, acestea ne poate indica daca uleiul este proaspat sau nu.

Indiferent de culoare, fie ca este galben verzui sau auriu, uleiurile proaspete sunt foarte luminoase, pline de viata si vibrante, cu o refractie in lumină atunci când sunt iluminate.

Insa, daca uleiul este expus la temperaturi ridicate, mai ales in timpul verii, sau daca uleiul este prea vechi, acesta se „taie”. In consecinta, culoare si densitatea sunt mai scazute. Uleiul devine atat de clar incat veti vedea prin sticla, oferindu-va sentimentul de apa colorata. De asemenea, in acest caz puteti fi siguri ca nu aveti de-a face cu un ulei de masline extravirgin de calitate.


  Ulei de masline